Translate this page

Please select your language of choice in the list below.

Skadedjur

Så förebygger du vägglöss och kackerlackor.

Är du drabbad? Kontakta Sävebo omgående för information angående saneringsförloppet. Det är av högsta vikt att riktlinjerna följs, alternativt kan du förlora din hyresrätt.


Vanliga orsaker till vägglöss

Det är bra att veta hur vägglöss sprids för att kunna hindra spridningen. Till exempel förflyttar sig vägglöss högst 30 meter själva, så vanligtvis får de snålskjuts med människor på något sätt när de sprider sig till nya platser.

Följande är de fyra vanligaste sätten som vägglöss sprids i Sverige:

Resor

Det absolut vanligaste sättet som svenskar får problem med vägglöss är att de följer med hem från en resa. Oftast har destinationen för resan mycket problem med vägglöss, men inte alltid. Hotell generellt har stora problem med vägglöss då omsättningen på gäster är hög och dessa kommer från hela världen, vissa från platser med utbredda angrepp av vägglöss.

Möbler

Tyvärr händer det att möbler som varit på en plats med vägglöss säljs vidare eller kastas bort och hittas av någon annan. Det är sällsynt då de flesta gör sitt yttersta för att inte sprida vägglössen vidare till någon annan, men ibland sker det ändå att möbler med vägglöss hittar en ny ägare. Eftersom vägglöss kan “övervintra” ett helt år så misstar sig människor ibland och tror att möbler efter en tid är säkra att börja använda igen.

Besök

Om någon person har vägglöss hemma eller kommer på besök direkt från resa så kan de ha oturen att ta med en vägglus hem till dig. Inte sällan rör det sig om ungdomar som varit ute och rest/backpackat eller bott i studentboenden som kommer hem till föräldrahemmet och råkar ta med sig objudna och högst oönskade gäster.

Grannar

Det händer att vägglöss förflyttar sig av egen maskin genom väggar till andra lägenheter i flerfamiljshus, speciellt vid en pågående sanering kan vägglössen söka sig vidare för att få skydd. Likaså händer det att vägglöss trillar av möbler, exempelvis i hiss eller trapphus, när möbler flyttas i samband med sanering av vägglöss. Då kan grannar få vägglöss och problemet sprider sig - otur men tyvärr inte helt ovanligt. 

Kackerlackor - Snabb spridning med moderna transportmedel

Kackerlackorna liksom alla andra djur vill sprida sig och sina arvsanlag vidare. Deras reproduktion är rätt långsam men de är tålmodiga.

Även om de kan röra sig åtskilliga hundra meter tar de tacksamt emot transporthjälp. Förr var det karavaner med långsamgående djur och spridningen var långsam. Med moderna transportmedel kan de nu färdas över vårt jordklot på ett dygn.

Bagaget erbjuder gömställen.

En resväska full med kläder, en ömtålig souvenir inpackad i emballage av papp och andra luftiga material är perfekta gömställen, liksom handbagaget.

Bagageröntgen på flygplatsen har tyvärr ingen effekt på dem, varken tid eller stråldos är tillräcklig för att göra dem sterila eller döda dem. De kommer ut med bagaget, redo att följa med oss hem.

Klarar sig bra i våra hem

Väl hemma i våra boningar inspekterar de sin nya omgivning, som är dem främmande. Men de hittar snabbt både husrum och föda. Som allätare de är kommer de att klara sig gott.

Deras nattliga leverne och platta kroppar gör att vi inte lägger märke till dem förrän de förökat sig. Då kan de redan mycket väl ha hunnit smita in till grannarna. En halv millimeters springa räcker för att en nykläckt kackerlacka skall kunna passera igenom.

Förhindra kackerlackor i bagaget

På plats kan man se till att följa det allmänt goda rådet "Packa ditt bagage själv!" genom att skaka kläderna, inspektera souvenirer och tänka på att mat är mat även för små hungriga kackerlackor.

Packa upp i badkaret

Väl hemma kan det vintertid vara klokt att packa upp ute på en balkong om man har tillgång till en sådan. Man skall inte tro att en kackerlacka är lätt att fånga. De kan springa med en hastighet på en meter per sekund! Ett badkar med glatta kanter kan även vara lämpligt uppackningsområde i fall några fripassagerare finns med, då får de problem att klättra upp.

Emballage får man slänga direkt i soporna utomhus så vinterkylan gör sitt. Grovsopförråd inomhus är allt annat än lämpliga! Där mår de bara gott och kan sprida sig till grannarna.

Frysta souvenirer

Mindre prydnadsföremål bör läggas i djupfrys en vecka, under förutsättning att de tål det. Då dör de flesta skadedjur. Alternativt kan föremålet läggas ute i vårsolen i en svart sopsäck tills temperaturen når 52-55 grader Celsius. Vid högre temperaturer kan föremålen skadas.

Ta bort matkällor - Det mest effektiva sättet att avskräcka kackerlackor är att inte ge dem tillgång till mat, vatten och tak över huvudet. Lämna inte vätskor i sänkor eller hinkar.

·         Lämna inte vätskor i sänkor eller hinkar

·         Låt inte vatten vara kvar i diskhon

·         Förvara torrfoder i tättslutande behållare

·         Skölj burkar, flaskor och plast innan du lägger dem i återvinningskärl

·         Töm skräp dagligen